neljapäev, 11. september 2014

Tere, sügis!

Kuum suvi on selleks aastaks möödanik ning käes on tegus ja argiseid töid täis september. Lapsed on kõik linnas tagasi ning käivad jälle koolis ja lasteaias. Sel aastal alustas Haabersti linnaosas oma esimest kooliteed 475 last, kes kõik said Tallinna linna ja Haabersti Linnaosa Valitsuse poolt kingituseks liiklusaabitsa, helkurvesti ja helkuri, et koolitee oleks turvalisem.

Tallinn maksab ka esmakordselt kooli minevatele lastele toetust. Septembri lõpus makstakse välja esimene pool esmakordselt kooli mineva lapse koolitoetusest, teine pool aga õppeaasta lõpus. Eraldi kooliminekutoetust makstakse ka toimetulekutoetust saavatele peredele. Esmakordselt kooli mineva lapse toetust makstakse lapsevanemale, eestkostjale või lapse hooldajale, kui laps on Tallinna linna elanik ning elab toetuse taotlejaga samal aadressil ja asub õppima Tallinnas asuvasse kooli. Kooli omandivorm ei ole oluline. Tingimuste kohaselt peab vähemalt üks lapsevanematest olema rahvastikuregistri andmetel elanud Tallinnas vähemalt aasta enne lapse kooliminekut. Avaldused tuleb esitada elukohajärgsele sotsiaalhoolekande osakonnale, samuti on seda võimalik teha riigiportaali kaudu alates 10. septembrist. Toetuse taotlust saab esitada kolme kuu jooksul ja väljamaksmine algab septembrikuu keskel, kui koolide õpilasnimekirjad on juba kinnitatud. Toetuse teise osa saamiseks ei pea uut avaldust kirjutama, see makstakse välja juunikuu lõpus, kui laps jätkuvalt õpib Tallinna koolis ja pere rahvastikuregistri andmetes ei ole muudatusi. Teise osa eest tuleb avaldus kirjutada juhul, kui muutuvad andmed (konto nr, aadress, perekonnanimi jne).

Sel suvel on mulle enim muret teinud Õismäe tee 130 tühjalt seisev endine koolimaja, mida vandaalid süütasid peaaegu iga päev. Haabersti Linnaosa Valitsus on püüdnud pidevalt endist koolimaja muuta vandaalikindlamaks ja kulutanud selleks nelja aastaga üle 36 000 euro. Tallinna Linnavalitsus eraldas reservfondist Haabersti Linnaosa Valitsusele 6077 eurot Õismäe tee 130 kinnistul asuva hoone konserveerimiseks. Sulgesime kõik esimese korruse akna- ja ukseavad ning lasksime paigaldada võrkaia, takistamaks juurdepääsu koolimaja sisehoovidesse. Koostöös Põhja Päästekeskusega oleme suutnud muuta hoone vandaalikindlamaks. Paraku on aga elu näidanud, et lukud ja tõkendid on loomadele, mitte inimestele. Praegu on siiski tõsise kaalumise all hoone lammutamine, kuivõrd see on saanud suuri tule- ja veekahjustusi.

Tallinna Linnavalitsus võttis vastu palju kõneainet tekitanud määruse, mis keelab avaliku alkoholi tarbimise peaaegu kogu Tallinna linnas, sest alkoholi liigtarbimine linna avalikes kohtades häirib selgelt kaaslinlasi. See on väga tervitatav otsus, kuivõrd uue korrakaitseseaduse sätte jõustumise järel võis ka Haaberstis mitmel pool lasteaedade lähedal näha purjutavaid seltskondi ning meil puudusid seaduslikud võimalused nende ohjeldamiseks. Riigi uus alkoholipoliitika saadab meie noortele vale sõnumi. Alkoholi liigne tarbimine on Eestis niigi probleemiks, ning Tallinn teeb endast kõik, et väärtustada alkoholivaba linnaruumi. Haaberstis on avalikus kohas alkoholi tarbimine keelatud!

Juba ülehomme, 13. septembril olete oodatud Õismäe tiigi äärde, kus peame maha meeleoluka sügispeo. Kontserdil astuvad üles Tanel Padar & The Sun, Hellad Velled, Toivo Asmer, Merje Lilje ja Peeter Kaljuste, Ivetta Trio ning Haabersti puhkpilliorkester Kutter. Avatud on suur heategevuslik sügislaat. Noortekeskuse telgis tehakse näomaalingud Tallinna Loomaaias elava surikaadi toetuseks ja lisaks on kavas erinevad meisterdamised. Kell 15.30 ootab lapsi teater Marionett etendusega „Jokker Joosu ja imelised nukud“. Õhtu lõpetab ilutulestik. Kontsert ja lasteteatri etendus on kõigile tasuta! Kohtumiseni laupäeval Õismäe tiigi ääres!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar